Hur processen går till

Varje chokladkaka som säljs av oss på Backamo Choklad har smälts och toppats för hand i Hallsberg. Denna omsorg gör att varje chokladkaka får ett helt unikt utseende - ingen är den andra lik! Vi använder oss självklart enbart av ekologiska ingredienser.

VÅRT EKOLOGISKA CERTIFIKAT

Att våra produkter är ekologiskt producerade innebär bland annat att det använts ekologiskt utsäde och varierad växtföljd på odlingarna. Ingen mineralgödsel som inte har naturligt ursprung och inga kemiska bekämpningsmedel eller genetiskt modifierade organismer har använts.

FRYSTORKNING

Flera av våra ingredienser (exempelvis jordgubbar) frystorkas direkt efter att de plockats. Frystorkning är den mest skonsamma konserveringsteknik som finns och den innebär att jordgubbarna kyls ned till mellan -5 och -50 grader. När jordgubbarna är frysta sänks trycket vilket gör att det frysta vattnet ”ångas” bort. Detta innebär att allt vatten försvinner från jordgubbarna samtidigt som man behåller alla näringsämnen. Skälet till att man gör såhär är för att produkterna skall behålla sin goda smak och sina viktiga vitaminer och mineraler under lång tid.

KAKAO

Kakaoträdet (Theobroma Cacao) behöver minst 24 grader varmt och regnigt klimat för att trivas. Det trivs dessutom bäst på mellan 400 och 600 meters höjd. För att blomma behöver trädet bli minst tre år gammalt, på cirka 1 000 blommor blir det en enda frukt och i denna frukt bildas mellan 50 och 60 bönor.

För att kunna tillgodogöra sig kakaon så plockas frukterna och kakaobönorna skiljs från de övriga delarna. Dessa fermenteras sedan i mellan ett till sex dygn, varefter de torkas. De torkade bönorna rostas samtidigt som skal m.m. tas bort. Det som är kvar av bönorna kallas nibs. Kakaonibsen pressas därefter, värms upp och blandas med rörsocker samt kakaosmör.