b

Vår Choklad

Vår ekologiska choklad görs enbart av råvaror från några av världens främsta producenter, kakaon och tilbehören är ekologiskt odlade och har producerats med skäliga villkor för arbetare hela vägen från Ecuador eller Peru till lilla Hallsberg. Vi smälter och packar chokladen helt själva, varje blåbär och varje jordgubbsskiva läggs på för hand, vilket ger ett unikt, vackert, utseende. I princip allt hos oss är handgjort – till och med förpackningarna viks för hand!

Vår choklad innehåller inget lecitin och ingen palmolja. Förutom toppingen (frystorkade jordgubbar/blåbär m.m.) så innehåller vår choklad endast samma sak som du hittar hemma i köket!

Sedan 2019 har vi Barry-Calleabut som leverantör. Barry-Callebaut är en av världens finaste choklader och vi har valt den mest exklusiva av dessa - det ekologiska sortimentet  helt utan tillsatser. Ingen vanilj, inget lecitin - ingenting! Chokladen förädlas av oss i Hallsberg och förutom vår ekologiska topping är innehållet ingenting annat än ekologisk kakao, ekologiskt socker och ekologiskt kakaosmör! Inte en enda tillsats.

FRYSTORKNING

Flera av våra ingredienser (exempelvis jordgubbar) frystorkas direkt efter att de plockats. Frystorkning är den mest skonsamma konserveringsteknik som finns och den innebär att jordgubbarna kyls ned till mellan -5 och -50 grader. När jordgubbarna är frysta sänks trycket vilket gör att det frysta vattnet ”ångas” bort. Detta innebär att allt vatten försvinner från jordgubbarna samtidigt som man behåller alla näringsämnen. Skälet till att man gör såhär är för att produkterna skall behålla sin goda smak och sina viktiga vitaminer och mineraler under lång tid.

VÅRT EKOLOGISKA CERTIFIKAT

Att våra produkter är ekologiskt producerade innebär bland annat att det använts ekologiskt utsäde och varierad växtföljd på odlingarna. Ingen mineralgödsel som inte har naturligt ursprung och inga kemiska bekämpningsmedel eller genetiskt modifierade organismer har använts. Att vi är certifierade innebär att våra produkter är fullt spårbara från minsta chokladkaka hela vägen tillbaka till odlingen där kakaon skördats.

KAKAO

Kakaoträdet (Theobroma Cacao) behöver minst 24 grader varmt och regnigt klimat för att trivas. Det trivs dessutom bäst på mellan 400 och 600 meters höjd. För att blomma behöver trädet bli minst tre år gammalt, på cirka 1 000 blommor blir det en enda frukt och i denna frukt bildas mellan 50 och 60 bönor.

För att kunna tillgodogöra sig kakaon så plockas frukterna och kakaobönorna skiljs från de övriga delarna. Dessa är vita när de plockas men fermenteras sedan i mellan ett till sex dygn, varefter de torkas. De torkade bönorna rostas samtidigt som skal m.m. tas bort. Det som är kvar av bönorna kallas nibs och dessa har den bruna färg som vi är vana vid att se dem i. Kakaonibsen pressas därefter, värms upp och blandas med rörsocker samt kakaosmör för att bli färdig choklad.

Varför ekologisk Choklad?

Ekologiskt producerade produkter har ett flertal fördelar jämfört med konventionellt odlade produkter:

► Smak – Hälsosammare jordmån utan övergödning gör att plantorna ges längre tid att växa och har därför potential att utveckla bättre smaker

► Naturligt – Inga GMO’s och inga kemiska bekämpningsmedel ger bättre miljö för bin och andra pollinatörer, bättre jordmån och större biodiversitet

► Kvalitet – Producenter kontrolleras regelbundet av kontrollorgan så att de möter EU-krav, rigorös spårbarhet från producent till slutprodukt m.m.

► Villkor – Inga människor utsätts för kemikalier, inget dricksvatten kontamineras, minskat svinn och mindre skördar till högre pris för odlarna